maandag 7 juli 2014

NVWA lanceert hygiëne-app



NVWA lanceert hygiëne-app , waarop te zien is hoe schoon de lunchroom is waar jij wilt gaan eten. De beoordeling van een locatie wordt getoond door middel van een kleur, er worden vier kleuren gebruikt:
-wit : nog niet geweest
-rood : wordt niet hygiënisch gewerkt en men houd dus geen rekening met de voedselveiligheid. Staat onder verscherpt toezicht
-oranje : goede , maar ook minder goede punten
-groen : hier kan je zonder problemen eten, alles is zoals het hoort, met gaat uitstekend te werk.
In de app worden 3 dingen beoordeeld: Omgang met voedsel, hygiene en ongedierte. Als één of meerdere dingen niet in orde is zal er staan ''voldoet niet'' NVWA gaat niet gedetailleerd in op wat er precies niet goed is, als een zaak niet op orde is zal het altijd de kans krijgen om van rood/oranje toch nog groen beoordeeld te worden.

Een aantal handige tips waar je als horecazaak aan moet voldoen :
-Verschillende kleuren snijplanken:
*rood is voor rauw vlees
*bruin is voor gegaard vlees en worst
*geel is voor gevogelte
*blauw is voor vis en schelpdieren
*wit is voor brood en kaas
*groen voor groente en fruit
Dit wordt gedaan om kruisbesmetting (overbrengen van verschillende bacterien waardoor men een infectie kan oplopen) te voorkomen.
-Afgesloten afvalbak met pedaal, zodat je zelf niet constant de vieze deksel met bacterien aanraakt.
-Temperaturen van je apparaten en je voedsel checken
-Voedsel na gebruik afdekken en coderen

-Handen wassen en drogen voor je ergens aan begint. (drogen liefst met wegwerpdoek)
-Houd rauwe en bereide producten van elkaar gescheiden
-Elke dag een schoon/nieuw vaatdoekje (grote bron van bacterien)


Verder is het natuurlijk van belang om met veel plezier in de keuken te staan en met liefde en zorg je maaltijd/product te bereiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen